maandag 7 april 2014

Lanterfanten in Lanta 7 april tot 13 april

We hebben een afspraak met de jachthaven/werf ‘Krabi Boatlagoon’ om de mast van de boot te halen. Niet dat we in de penarie zitten of dat we de mast bijna nog eens zijn kwijtgespeeld, maar helemaal boven in de mast moet het blok van de genuaval vervangen worden, twee zalinguiteinden moeten worden vernieuwd  en we willen de hele verstaging van voor tot achter en boven tot onder tegoei nakijken. Volgens veel collega zeilers kan dat allemaal zonder dat de mast er nu persé af moet, maar al bengelend op 17 m hoogte het bovenste stuk van de mast aanpassen voor die nieuwe blok lijkt ons nu ook weer niet zó  simpel en zonder de verstagingen los te maken kunnen we ook nooit het stuk dat in de mast gaat echt nakijken, dus zit er niet veel anders op.

Alleen komt onze timing deze keer niet zo goed uit. Als we van Langkawi (Maleisië) in één stuk doorvaren naar Krabi (Thailand) dan komen we daar net aan voor het Songkrang Festival of het Thaise Nieuwjaar en dan  wordt er uiteraard niet gewerkt in Thailand.

Met ‘in één stuk doorvaren’ bedoel ik nu niet non-stop varen tot we er zijn, maar elke dag zo’n 25 tot 40 nautical mijl afleggen, afhankelijk van de geschikte ankerplaatsen waar we ’ s nachts kunnen gaan slapen. Want in het donker varen in Maleisische of Thaise wateren vinden we onverantwoord als het niet echt moet, tenzij je een goed stevig stalen schip hebt en dan nog.  ’s Nachts zitten er zoveel vissers op het water en de meeste van die gasten voeren gewoon geen navigatieverlichting of zelfs nog geen klein lampke en ik kan je verzekeren dat je in een donkere nacht die bootjes echt niet ziet totdat je er (bijna) bovenop zit. Ook hebben we hier aan de kust al veel visopslagplaatsen gezien.

 Wat is dat nu weer?

 Ja Dirk moest nogal lachen met dat woord, maar ik weet niet hoe je dat anders moet noemen zenne. In 6 à 7 meter diep water steken ze een hoop bamboestokken in de zeebodem met daarrond netten waar de visvangst levend wordt in bewaard. En zo’n visreservoir zie je natuurlijk ook niet in het donker noch op radar en als je daar per ongeluk opdoeffeld...ja dat wilt ge liever niet meemaken.



Enfin,  we  hebben dus helemaal geen haast om in Krabi aan te komen (maar moeten wel stillekesaan uit Maleisië vertrekken want onze visa loopt af) en maar goed ook, want er staat weer niet veel wind. Na 3 uur naar de motor geluisterd te hebben de eerste dag,  is Dirk het beu en zet hem gewoon uit en gaan we nog  tegen een slakkegangetje van  2.8 tot 3.2 knopen (of +/- 5 km/h)voorruit . In de namiddag rond drie uur begint te wind wel stilaan aan te trekken en een uurtje later staan er 18 tot 20 knopen wind waardoor onze snelheid meer als verdubbeld. Omdat we op dat moment bijna aan onze ankerplaats zijn, denken we erover om die te verleggen, maar helaas is de volgende goede stopplaats voor de nacht iets te ver om daar nog bij daglicht aan te komen.

De volgende dag staat er helemaal geen wind en is er van zeilen geen sprake, zelfs niet tegen een slakkegangetje. Wanneer we tegen de avond  het eiland Kradan aanlopen moeten we oppassen om geen snorkelende toeristen te overvaren. Er zijn er een heel pak van, wat ons doet besluiten om voor we hier weer vertrekken toch ook eens onder de boot te gaan kijken.


Zo gezegd zo gedaan. De derde dag ‘onderweg’ duiken we tegen dat de zon bijna op haar hoogste stand staat het water in. Tot onze verrassing vinden we daar een erg dichtbevist rif met grote scholen sergeant major visjes. Normaal vind ik dat erg schattige visjes, maar deze hier van Ko Kradan komen in grote getalle op ons afzwemmen met een blik van ‘wat doet gij hier bij ons rif, en dan nog wel zonder eten voor ons mee te brengen’ en bijten ons! Ja echt ze bijten, natuurlijk niet tot bloedens toe, maar het voelt echt alsof we langs alle kanten gepitst worden. Zo’n klein viske, maar het slaagt er wel in om mij weer snel uit het water te krijgen, want ik vind ze maar niks. In de namiddag zeilen we , jaja zeilen, nog een paar nautical mijlen verder tot het eiland Lanta. Hier willen we een dag of vier lanterfanten tot het Songkran festival  voorbij is en de Thaiers weer met volle moed aan het nieuwe jaar beginnen.


Old Town  in Lanta





Geen opmerkingen: